Welke kwaliteiten olijfolie bestaan er eigenlijk?
Alle olijfolie wordt gemaakt uit de vruchten die aan olijfbomen groeien, echter bestaan er verschillende kwaliteiten olijfolie. De manier waarop de olie uit de olijven wordt gewonnen bepaald de kwaliteit.
Er volgende kwaliteiten zijn te onderscheiden van hoogste naar laagste kwaliteit:
- Extra vierge olijfolie
- Vierge olijfolie
- Geraffineerde olie
- Olio di oliva
- Olio di sansa
Extra vierge olijfolie
Het hoogste echelon binnen de verschillende kwaliteiten olijfolie. Deze olie is van de eerste persing (zonder verhitting) met mechanische persen. Dit resulteert in de hoogste kwaliteit olie, want er komt geen chemisch proces aan te pas. De zuurgraad van extra vierge olijfolie mag niet boven de 0,8 procent liggen. In de wereld van echte goede olijfolie ligt de lat nog hoger en wordt gericht zelfs onder de 0,5 procent te blijven. Het resultaat is een olijfolie met een rijke smaak en een olie waar alle natuurlijke vitaminen en mineralen bewaard zijn gebleven. Zulke olie is zeer geschikt om koud te gebruiken bij een salade of koud voorgerecht, maar bijvoorbeeld ook door de pasta of in een saus. Deze olie is het paradepaardje van alle olijfolie.
Vierge olijfolie
De tweede kwaliteit in olijfolie is de vierge olijfolie. De zuurgraad van vierge olijfolie mag maximaal 2 procent zijn. Het doel is om de smaak, kleur en aroma zo authentiek mogelijk te houden. De olijven zijn al wat rijper of van mindere kwaliteit bij het persen en daardoor wat zuurder. Deze olijfolie leent zich goed voor vinaigrettes en om in te bakken. Deze olie is vaak ook aanmerkelijk lager geprijsd. Het verschil is smaak en aroma tussen vierge en extra vierge is erg duidelijk te proeven.
Geraffineerde olie
Geraffineerde olie is een mengsel van verschillende kwaliteiten en soms zelfs verschillende soorten olie. Dit product is veel minder van kwaliteit en daarmee is een heel stuk goedkoper. Bij het raffineren worden onzuiverheiden uit de olie gehaald, dit gaat echter wel ten koste van de smaak, geur en aroma. Geraffineerde olie wordt vaak gemengd met olijfolie uit eerste persing om toch nog wat smaak en geur aan het eindproduct te geven.
Daarnaast worden vaak ook andere soorten olie toegevoegd zoals zonnebloemolie of sojaolie. Dit wordt gedaan om de productieprijs per liter te verlagen. Tot een zuurgraad van 2,5% mag olijfolie worden ‘verdund’ met andere soorten olie. Het gehele productieproces bevat vaak meerdere industriële bewerkingen en staat mijlen ver weg van de aandacht en passie die bij het maken van extra vierge olijfolie komt kijken. Bij liefhebbers komt deze olie eigenlijk niet meer de keuken in.
Olio di oliva
De term koude persing geeft aan dat er dus ook warm geperst wordt. Bij olio di oliva wordt de pulp die overblijft na de koude persing verhit om zo de nog meer olie te winnen. Alle gezonde stoffen zijn verdwenen en geur en aroma is ook niets van over. Deze olie is alleen geschikt om te bakken of frituren. Ook deze olie wordt vaak vermengd met andere oliën, zoals bij de geraffineerde oliën het geval is. Deze olie verdient in onze optiek de titel ‘olijfolie’ niet.
Olio di sansa
Als je dacht dat het met olio di oliva al niet best was, dan is er nog olio di sansa(in het engels is dit bekend als pomace oil). Na meermalig warm en koud persen blijft er een pulp over waar nog een paar procent olie inzt. Deze olie is niet meer te winnen met persen, door met chemische bewerkingen en oplosmiddelen aan de slag te gaan, wordt het laatst restje olie toch nog gewonnen. De olie moet nu nog geraffineerd worden omdat het product anders nog niet geschikt is voor consumptie, dat zegt al genoeg. Met naam olio di sansa di oliva mag dit dan op de planken staan, maar hier wilt je echt niet aan. Dit product smaak ronduit vies en al het gezonde van olijfolie is totaal verdwenen.
Celest Oil verkoopt alleen met premium extra vierge olijfolie, kijk in onze webshop voor het aanbod.
Feedback
Als je een van onze producten hebt gekocht of recepten hebt gemaakt, vinden wij het natuurlijk heel leuk om je reactie te horen onder het recept. Nog leuker vinden wij het als je dit op social media zou delen en ons daarbij wilt taggen.
Zoekwoorden:
extra vierge olijfolie – kwaliteiten in olijfolie – vierge olijfolie – geraffineerde olie – olio di oliva – olio di sansa