fbpx

Pizza

Pizza van zelf gemaakt deeg

Pizza, wie vindt dit niet heerlijk?

Het aantal variaties dat te maken is, is eindeloos en je kunt ook de restjes worst of groente uit de koelkast gebruiken.

Sinds ik een keramische BBQ heb, maak ik ze zelf tegenwoordig altijd daarom omdat het dan op zeer hoge temperatuur gebakken kan worden(+350 graden). Heb je alleen een oven ter beschikking, stel deze met bakken van de pizza’s op de hoogte mogelijke temperatuur in.

Maar naast allerlei lekkere toppings is een goede bodem ook zeer belangrijk, gebruik dit recept en de bodem is dan in ieder geval goed.

Recept voor 5 pizzabodems:

500 gram tipo 00 bloem (patentbloem kan ook)
1 zakje van 7 gram droge gist
15 gram suiker of honing
10 gram zout
3dl lauw water
Scheutje olijfolie
Weeg de hoeveelheden op de gram nauwkeurig af!

pizza
Neem de helft van het water en los hierin de suiker en de gist op. 
Laat dit 15 minuten staan om de gist te activeren.

In een beslagkom doe je de bloem en het zout, ga met een garde even door de bloem heen om al wat lucht in de bloem te brengen en klontjes te breken, maak dan een kuiltje in het midden. 

Giet het gistmengsel en de olijfolie rustig in het kuiltje.

Ik gebruik voor het kneden een keukenmachine met deeghaken maar het kan natuurlijk ook met de hand. Voeg langzaam meer water toe tot je een vochtig maar niet te plakkerig deeg hebt. Kneed minstens 5 minuten het deeg. Omdat ik alleen de machine hoef te laten draaien kneed ik het deeg altijd 10 minuten.

Blijft het deeg te plakkerig, dan iets meer bloem toevoegen. Is je deeg iets te droog dan een klein beetje water. Doseer voorzichtig, kleine hoeveelheden zijn vaak al genoeg.

Vorm van het deeg deeg een mooie bal en bestrooi deze licht met wat bloem en maak er enkele diepe sneden in met een scherp mes. Dek de beslagkom af met een vochtige theedoek of een stuk vershoudfolie
Laat het deeg rijzen tot het twee keer zo groot is geworden, dit duurt ongeveer 1 uur. Bij voorkeur plaats je het deeg op een warme en tochtvrije plek, dan gaat het rijzen beter.

Zodra het deeg gerezen is, verdeel het dan in 5 stukken. Bestuif het werkblad met bloem en maak hierop de bodem. 
Beleg de pizzabodem met verschillende toppings en bak de pizza in de oven  af. De tijd die nodig is om de pizza te garen is afhankelijk van de dikte van de bodem en de temperatuur van de oven of BBQ en hoe dik de pizza belegd is.

Als je klaar bent met beleggen van de pizza, neem dan een keukenkwast en smeer de rand van de pizza in met olijfolie voor een extra mooie kleur.  Leg de pizza in de oven op een vel bakpapier op de bakplaat of pizzasteen als je deze hebt.

Als de rand mooi van kleur is en de bodem stevig aanvoelt, dan is de pizza klaar.
Doe voor het opdienen nog een scheutje olie over de pizza heen om geniet daarna van je eigen creatie. 

Eet smakelijk!

Om wat inspiratie mee te geven:
Probeer eens iets anders dan tomaten saus op de bodem, denk bv aan paprikapuree of pesto. Wat ook bijzonder lekker is, is een zoete pizza met roomkaas en aardbeien of Nutella. Als je deze wilt maken, bak dan eerst de bodem af voordat je de zoete ingredienten op de pizza legt.


Feedback
Als je een van onze recepten hebt gemaakt, vinden wij het natuurlijk heel leuk om je reactie te horen onder het recept.  Nog leuker vinden wij het als je dit op social media zou delen en ons daarbij wilt taggen.

 

Zoekwoorden:
extra vierge olijfolie – pizza – pizzadeeg – zelf deeg maken – barbeque bbq – oven

Geef een reactie

Scroll naar boven